3 червня - Всесвітній день людей з деформацією стопи.

3 червня - Всесвітній день людей з деформацією стопи.

"Hallux valgus - халюкс вальгус, або вальгусна деформація першого пальця стопи. Це патологія що проявляється відхиленням першого пальця до зовні та утворенням «кісточки» в районі плесне фалангового суглоба" - розповідає лікар-ортопед-травматолог травматологічного відділення КНП «Надвірнянська ЦРЛ» Сергій Лепілов.

За статистикою серед жінок дана патологія проявляється вдвічі частіше ніж серед чоловіків, що проявляється генетичною схильністю. Факторами ризику виступають плоскостопість та «Грецька» форма стопи, коли ІІ-а плеснева кістка довша за першу.

📋Серед основних причин набутої деформації виділяють наступні:⤵️

▪️травми в ділянці стопи та гомілковостопного суглобу;

▪️постійне перенавантаження переднього відділу стопи;

▪️носіння тісного взуття з вузькою передньою частиною;

▪️хода на підборах.

📝 Основні симптоми та прояви захворювання:

▫️утворення «кісточки» в ділянці основи І-го пальця;

▫️почервоніння, набряки, та болісність навколо деформованої ділянки;

▫️потовщення шкіри в ділянці І-го плесне фалангового суглоба;

▫️відхилення І-го пальця в бік ІІ-го;

▫️біль, що посилюється при навантаженні даної ділянки.

💻 В інтернеті в останній час шириться безліч інформації щодо лікування даної патології без операції з допомогою різник бандажів та фіксаторів. Але в практичній медицині вальгусна деформація першого пальця стопи не виліковується таким чином, особливо на пізніх стадіях. Різноманітні фіксатори та реклінатори лише зупиняють розвиток захворювання на ранніх стадіях за рахунок анатомічного розподілу навантаження та протидії деформуючих сил. Тому як такого консервативного лікування не існує.

♻️ Серед профілактичних заходів, які можуть сприяти зупинці прогресування деформації, і відповідно зняти супроводжуючі симптоми можна виділити наступні:⤵️

▪️носіння зручного взуття з широкою передньою частиною;

▪️використання ортопедичних устілок;

▪️мінімізація часу ходи на підборах;

▪️використання реклінаторів/тейпування плесне фалангового суглобу в комплексі з вищеперерахованими заходами.

📍При виражених стадіях розвитку захворювання, а також при вираженому його прояві прямим показанням є оперативне втручання з метою корекції деформації, та відновлення анатомічних співвідношень, а також досягнення позитивного естетичного ефекту.

👨‍⚕ На базі травматологічного відділення КНП «Надвірнянська ЦРЛ» виконуються оперативні втручання з приводу усунення вальгусної деформації різного ступеню тяжкості.

✅ Індивідуальний підхід до анатомії кожного пацієнта, професіоналізм лікарів, а також наявність відповідного обладнання – це запорука успішного лікування Hallux valgus та швидкого відновлення пацієнтів.

💙З турботою про Вас КНП "Надвірнянська ЦРЛ"💛

Поділитися:
Надвірнянська центральна районна лікарня:
GPS: 48.631290918232, 24.560124430973
Графік роботи:
Цілодобово

Надвірнянська центральна районна лікарня

Надвірнянська центральна районна лікарня